1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 2696/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει “Κ.Ο.Κ.”), απαγορεύεται η οδήγηση οχημάτων στα πρόσωπα που δεν κατέχουν άδεια οδήγησης.
2. Αναφορικά με την οδήγηση οχημάτων από αλλοδαπούς ισχύουν τα ακόλουθα:
• Επιτρέπεται η οδήγηση στους κατόχους άδειας οδήγησης, η οποία έχει εκδοθεί από Κράτη – Μέλη της Ε.Ε., εφόσον δεν είναι κάτω των 18 ετών.
• Επιτρέπεται η οδήγηση στους κατόχους διεθνούς πιστοποιητικού πορείας (διεθνής άδεια), το οποίο έχει εκδοθεί από οποιοδήποτε κράτος, εκτός της Ελλάδας και δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.
• Επιτρέπεται η οδήγηση στους κατόχους άδειας οδήγησης, η οποία έχει εκδοθεί από κράτη εκτός της Ε.Ε., με τα οποία η χώρα μας έχει συνάψει ειδική συμφωνία, καθώς και στους κατόχους άδειας οδήγησης κατά τα οριζόμενα στις διεθνείς συμβάσεις ή συμφωνίες και οι οποίοι δεν έχουν τη συ νήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.
3. Οι διεθνείς άδειες οδήγησης παύουν να ισχύουν όταν τα πρόσωπα που τις κατέχουν εγκαταστήσουν τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα μας και ειδικότερα ως τέτοια διαμονή θεωρείται κατά βάση ότι έχει ένα πρόσωπο όταν διαμένει στη χώρα μας επί 185 ημέρες κατά ημερολογιακό έτος για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Όπως προκύπτει, ο σκοπός της αναγνώρισης των διεθνών αδειών οδήγησης είναι η διευκόλυνση όσων μετακινούνται ευκαιριακά ή προσωρινά στο έδαφος άλλου κράτους για λόγους επαγγελματικούς, τουριστικούς, προσωπικούς κ.λ.π. και δεν υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο των σχετικών διατάξεων, διεθνείς άδειες οδήγησης προσώπων που εγκαθίστανται μόνιμα σε άλλο κράτος.
4. Επίσης, εάν οι κάτοχοι αδειών οδήγησης που εκδόθηκαν από Κράτος – Μέλος της Ε.Ε. αποκτήσουν κανονική διαμονή στην Ελλάδα, θα πρέπει να μετατρέψουν αυτές σε ανάλογης κατηγορίας Ελληνικές άδειες οδήγησης.