Ανασφάλιστα Οχήματα

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος (ΠΟΛ 1033/2016) με την οποία η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ορίζεται ως η αρμόδια υπηρεσία με επιμέλεια της οποίας πραγματοποιείται ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και επιδιώκεται η συμμόρφωση των ιδιοκτητών αυτών μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών από τις Αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αρμόδια υπηρεσία θα διενεργεί έλεγχο των στοιχείων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο Νόμος 4261/2014 και η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων ​που δεν έχουν καταθέσει πινακίδες θα εντοπίζονται, μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης:

 1. των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,
 2. των ασφαλισμένων οχημάτων όπως καταγράφονται στο Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων,
 3. καθώς και των αρχείων άλλων υπηρεσιών.

Όταν εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποστέλλεται ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα έχει οκτώ (08) ημέρες περιθώριο: για να πληρώσει ως €1.000 παράβολο υπέρ δημοσίου & να προσκομίσει παράλληλα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες εντός του περιθωρίου των οκτώ ημερών, θα έρθει αντιμέτωπος με τις ακόλουθες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:

Διοικητικές Κυρώσεις:

 • Αφαίρεση των πινακίδων, αδείας κυκλοφορίας και της άδειας ικανότητας του οδηγού για 10 μέρες.
 • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
 • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής €1.000,00για φορτηγά, €500,00 για τα επιβατικά και €250,00 για τα δίκυκλα.

Ποινικές Κυρώσεις:

 • Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι €3.000,00 σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Χρήσιμες οδηγίες θα βρείτε εδώ https://www.aade.gr/polites/ochemata/anasphalista-ochemata και εδώ ΑΑΔΕ χρήσιμος οδηγός.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι έχετε την δυνατότητα, να δείτε σε πραγματικό χρόνο πού και εάν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα, καταχωρώντας ΜΟΝΟ το ΑΦΜ και τον Αρ. Κυκλοφορίας του οχήματος, μέσω της εφαρμογής του κέντρου πληροφοριών που θα την βρείτε εδω:

Έλεγχος κατάστασης ασφάλισης οχήματος

Δημοφιλέστερα Προϊόντα

Η Εταιρία

Η Insurance4you δραστηριοποιείται από το 2000 στον ασφαλιστικό χώρο ως ανεξάρτητη εταιρεία ασφαλιστικών συμβούλων.

Κύριος σκοπός της είναι η παροχή ασφαλιστικών λύσεων στην καλύτερη σχέση τιμής, παροχών και αξιοπιστίας χωρίς την...         Περισσότερα

Επικοινωνία

 • Εταιρία: Insurance4You

 • Αθήνα: (+30) 211 800 30 73

 • Θεσ/νίκη: (+30) 231 220 23 72

 • Κρήτη: (+30) 281 810 41 81

 • Φαξ: (+30) 211 800 90 83

 • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε!

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία για να λαμβάνετε ασφαλιστικές ειδήσεις, ενημερώσεις καθώς και ειδικές προσφορές μόνο από την Insurance4You!